ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ

Στους Τράχωνες ( Άνω Καλαμάκι) Αλίμου αναπτύχθηκε από την αρχαιότητα ένας από τους σημαντικότερους οικισμούς της αρχαίας Αθήνας, που συνέχισε να κατοικείται αδιάκοπα από την εποχή του Χαλκού (3.200 π.Χ.) ως την εποχή μας. Ενώ άλλες περιοχές, εκτός του ιστορικού κέντρου της πόλης των Αθηνών, ερήμωσαν κατά καιρούς, οι Τράχωνες είχαν αδιάκοπη κατοίκηση στο πέρασμα των αιώνων. To σημερινό κτήμα των Τραχώνων (ή κτήμα Γερουλάνου), είναι το κέντρο αυτής της αρχαίας πόλης, η οποία στην αρχαιότητα ονομαζόταν Ευώνυμον ή Ευώνυμος, στο μεσαίωνα Τράχωνες και σήμερα Άνω Καλαμάκι.
  Στο λόφο της οικίας Γερουλάνου έχουν εντοπιστεί εργαλεία από οψιανό, που αποδεικνύουν ότι εκεί αναπτύχθηκε ένας προϊστορικός οικισμός της εποχής του Χαλκού. Παρόμοια ευρήματα έχουμε στο γειτονικό λόφο Πανί, αλλά η πιο σημαντική οικιστική και εργαστηριακή εγκατάσταση της εποχής είναι στη θέση Κοντοπήγαδο, στη Λεωφ.Βουλιαγμένης 520.
   Εκεί δημιουργήθηκε από την Πρώιμη εποχή του Χαλκού (3.200—2.100 π.Χ.) οργανωμένος οικισμός με εργαστήρια επεξεργασίας οψιανού και μεταλλουργίας. Εγκαταλείφθηκε στη Μέση εποχή του Χαλκού (2.100 –1.650) και ξανακατοικήθηκε στην Ύστερη εποχή του Χαλκού, τότε που δημιουργήθηκε και το εργαστήριο στο σημερινό Μετρό, λίγο νοτιότερα.
Στο τέλος της περιόδου (Υστεροελλαδική ή Μυκηναϊκή εποχή, 1650 – 1050 π.Χ.), στο χώρο του σημερινού σταθμού Μετρό του Αλίμου, εντοπίστηκε εργαστήριο για την κατεργασία του λιναριού, το μούλιασμα δηλαδή του φυτού ώστε στη συνέχεια σε άλλο στάδιο να εξαχθούν οι ίνες, που αφού κλώθονταν υφαίνονταν στον αργαλειό και έτσι προέκυπταν τα υφάσματα. Στην εγκατάσταση αυτή είναι πολύ πιθανόν να πραγματοποιούνταν και άλλες δραστηριότητες που απαιτούσαν τη χρήση νερού, όπως η καλαθοπλεκτική και η ψαθοπλεκτική. Πολλές ενδείξεις έχουμε επίσης για τη λειτουργία, κάπου κοντά στο εργαστήριο αλλά και στον οικισμό, κεραμεικού εργαστηρίου, για την παραγωγή αγγείων και άλλων πήλινων σκευών. Από αυτό το εργαστήριο του Αλίμου, κατά πάσα πιθανότητα, φτιάχτηκαν τα πανιά και τα σκοινιά των καραβιών της Αθήνας, με τα οποία συμμετείχε στον Tρωικό πόλεμο.
Κατά τη Γεωμετρική εποχή, 10ος -8ος αι.π.Χ., συνεχίζουν τα σημάδια κατοίκησης της περιοχής των Τραχώνων. Στο σημερινό κτήμα Γερουλάνου έχουν βρεθεί πολυάριθμοι γεωμετρικοί τάφοι, αλλά δυστυχώς τα ευρήματα είναι στις αποθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου του Πειραιά. Επίσης έχουν εντοπιστεί ίχνη τείχους του 8-7 αι. στην κορυφή του λόφου, αλλά και μέσα στο ρέμα Τραχώνων, που κυλάει μέσα στο κτήμα, εντοπίστηκε το αρχαίο τεχνικό έργο εγκιβωτισμού, που σηματοδοτεί την ύπαρξη μνημείου ή οικισμού που οι αρχαίοι μας πρόγονοι θέλησαν να προστατέψουν.


Γνωρίζουμε ότι στα τέλη του 6ου αιώνα ο Κλεισθένης αναδιοργάνωσε την πόλη κράτος των Αθηνών και ενδεχομένως τότε να συστήθηκαν οι δήμοι Αλιμούντος και Ευωνύμου, αντίστοιχοι με το σημερινό Κάτω και Άνω Καλαμάκι. O δήμος του Ευωνύμου αναπτυσσόταν κατά μήκος της λ. Βουλιαγμένης και έφτανε μέχρι και τον άλλο σταθμό του ΜΕΤΡΟ "Αργυρούπολη", ενώ κατά μήκος της ακτής και μέχρι και το σημερινό Τρουμπάρι είχε αναπτυχθεί ο δήμος του Αλιμούντος.  Τα αρχαιολογικά ευρήματα μάς αποδεικνύουν ότι το κέντρο του Δήμου Ευωνύμου ήταν το σημερινό κτήμα Γερουλάνου και η κορυφή του λόφου η ακρόπολη του δήμου!Ερυθρόμορφo αγγείo (λουτροφόρος, γαμήλιος λέβης και αμφορέας) του 5ου αι.π.Χ., κτήμα Γερουλάνου

Ερυθρόμορφη Λουτροφόρος» του 5ου  αιώνα

Αμφορέας γεωμετρικής περιόδου με παράσταση πολεμιστών στο λαιμό, τέλη του 8ου αι.π.Χ., κτήμα Γερουλάνου

Tο αρχαίο θέατρο του Ευωνύμου (Τραχώνων), μοναδικό στην Ελλάδα με ορθογώνια ορχήστρα

Χάρτης περιοχής με τις κυριότερες αρχαιολογικές θέσεις.
  1. Κοντοπήγαδο
  2. Εργαστήριο κατεργασίας λιναριού (Μετρό Αλίμου)
  3. Κήπος Ζωοδόχου Πηγής – άγνωστο κτήριο, τμήμα αρχαίου δρόμου
  4. Λατομείο (Kosmocar)
  5. Αρχαίο θέατρο Ευωνύμου
  6. Κτήμα Γερουλάνου, κέντρο αρχαίου δήμου Ευωνύμου


1 σχόλιο:

  1. Ελπίζω να μην καταλήξουν όπως τα αρχαία κάτω από το MediaMarkt....

    ΑπάντησηΔιαγραφή